U SRBIJI SE NALAZI MISTERIOZNA PRAŠUMA: Retko ko zna za ovaj SKRIVENI DRAGULJ prirode, za nju važe POSEBNA PRAVILA
Foto: Printscreen/Instagram/srbijazamlade_

ČUDO PRIRODE

U SRBIJI SE NALAZI MISTERIOZNA PRAŠUMA: Retko ko zna za ovaj SKRIVENI DRAGULJ prirode, za nju važe POSEBNA PRAVILA

Kučajske planine kriju jedinu prašumu u Srbiji. A ovim fenomenom istok naše zemlje još jednom pokazuje svoju posebnost.

Objavljeno:

Ovaj posebni rezervat prirode sa tamnom bukovom šumom nalazi se na 640 do 800 metara nadmorske visine i predstavlja skriveni dragulj još uvek nepoznat za veliki broj ljudi.

Do Vinatovače se jako teško dolazi. Od Despotovca, preko Lisina makadamom 15 km do samog središta Kučajskih planina, a upravo to je i uticalo i omogućilo da se priroda očuva u celoj svojoj raskoši.

U blizini se nalazi potok Vinatovac, pritoka Resave, koji svojim žuborom stvara osećanje spokoja i zajedno sa cvrkutom ptica doprinosi osećanju da ste se teleportovali u neku drugu stvarnost.

Za ulazak u ovaj rezervat neophodna je dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Ovde drveće bukve raste već preko 350 godina. Seča drveća, branje biljaka, pa čak i pomeranje palih debala zabranjeno. U pitanju je magično mesto netaknuto ljudskom rukom.

Ako obilazite ovaj kraj obavezno posetite manastir Manasija, kao i izvor reke Grze, ili jednostavno odvojite nekoliko dana, pa uživajte i na Rtnju, obiđite Romulijanu i druge neverovatne lepote koje se tu skrivaju.

Bonus video:

01:48

PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode

(Espreso/Žena Blic/Iris Krdžić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.